Ekonomi

Güneybatı pilotları %50 maaş artışıyla yeni sözleşme yapmayı kabul etti

Southwest Airlines pilotları, kendilerine önemli bir maaş artışı sağlayacak beş yıllık yeni bir iş sözleşmesi lehinde oy kullandı. Pazartesi günü onaylanan anlaşmaya göre pilotların fiyatlarına sözleşme süresi boyunca yaklaşık yüzde 50 oranında zam yapılacak.

Yaklaşık 11.000 pilotu temsil eden Southwest Havayolları Pilotlar Birliği, önceki sözleşmelerinin Eylül 2020’de sona ermesinden bu yana iyileştirilmiş tazminat, emeklilik hakları, maluliyet sigortası ve daha uygun fiyatlı bir planlama sistemi için pazarlık yapıyordu.

12 milyar dolar değerindeki yeni sözleşme pilotlardan büyük destek alırken, oyların yüzde 93’ü anlaşmayı onayladı. Dallas merkezli havayolundaki pilotlar, %29,15’lik ani maaş artışının ardından 2025, 2026 ve 2027’de yıllık %4’lük zamlardan yararlanacak. 2028 yılında ise yüzde 3,25 oranında ilave fiyat artışı öngörülüyor.

Bu anlaşma, COVİD-19 salgını sonrasında seyahatin yeniden canlandığı bir dönemde, havayolu şirketlerinin pilotları çekmek ve elde tutmak için değerli sözleşmeler sunduğu bir dönemde yapıldı. Karşılaştırıldığında, geçen yıl United Airlines Holdings pilotları, diğer avantajların yanı sıra, dört yıl boyunca kümülatif fiyat artışlarını %34,5 ile %46 arasında içeren bir sözleşmeyi onayladı. American Airlines ve Delta Air Lines pilotları arasında da emsal anlaşmalar yapıldı.

Daha yüksek fiyatlara ve faydalara yönelik baskılar, son yıllarda segmentler arasında ortak bir tema haline geldi; Havacılık, inşaat, havayolları ve demiryolları sektörlerindeki sendikalar rekabetçi bir işgücü piyasasında daha iyi koşulları savunuyorlar.

Southwest’teki pilotlar yeni sözleşmeler imzalarken, havayolundaki uçuş görevlilerinin, kendilerini bölümdeki en yüksek maaşlı kabin ekibi yapmayı teklif etmelerine rağmen geçen ay beş yıllık bir sözleşme teklifini reddettiğini belirtmekte fayda var. Bu durum, havayolu sektöründe devam eden görüşmelerin ve fiyat artışı taleplerinin altını çiziyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu